Wpisy otagowane ‘oleje’

Egzotyczny olejek Makadamia

poniedziałek, 29 Marzec 2010

Czytając etykiety na współczesnych kosmetykach można się poczuć, jak w sklepie z egzotycznym gatunkami roślin. Do lamusa odeszły rodzime rumianki i nagietki, skrzyp polny czy rozmaryn pospolity. No właśnie, jak sama nazwa wskazuje – pospolity. Dzisiaj modne są afrykańskie gatunki drzew, które podbijają Europę oraz kosmetyczki kobiet także w Polsce. Chcąc być trendy we współczesnej kosmetologii, a przede wszystkim chcąc wiedzieć, co kupujemy, warto zapoznać się z coraz częściej wykorzystywanymi do produkcji kosmetyków egzotycznymi składnikami. Przecież nie poradzimy się babci na przykład w sprawie Makadamia ternifolia.

Macadamia_integrifolia

Foto: Makadamia ternifolia. Źródło: Wikipedia


Tak więc na naszym blogu inaugurujemy cykl pt. Naturalne składniki kosmetyków. Na pierwszy ogień idzie wspomniana już Makadamia ternifolia, czyli jeden z rodzajów wiecznie zielonych drzew z rodziny srebrnikowatych. Dzikie drzewa Makadamia można spotkać w Australii czy na Nowej Kaledonii, a także na Hawajach i w Afryce Południowej. Drzewo to zostało odkryte w Australii, w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Drzewo, jak drzewo. Dla przemysłu kosmetycznego interesujące są jego owoce -  orzechy, z których tłoczy się olej Makadamia. Olej jest jasnożółty, zawiera 57% kwasu oleinowego, 25% kwasu palmitynowego, jest bogaty w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne. Jego zaletą jest możliwość stosowania praktycznie w każdym produkcie kosmetycznym. To właśnie wysoka zawartość kwasu palmitynowego sprawia, że kosmetyki z dodatkiem oleju Makadamia szybko wchłaniają się w głębokie warstwy naskórka, działają odżywczo, wygładzająco, uelastyczniają, a także poprawiają wygląd skóry. Zawarty w nim olej palmitooleinowy to również składnik ludzkiej skóry. Dzięki temu olej Makadamia posiada wyjątkowe właściwości regeneracji naskórka oraz łagodzenia podrażnień. Co więcej, olej jest doskonale wchłaniany i tolerowany przez skórę. Dostarcza skórze niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone i fotolipidy. Nic więc dziwnego, że jest jednym ze składników olejku do kąpieli Mia Organic Care.

Olej Makadamia może być stosowany zarówno do pielęgnacji skóry atopowej, jak i starzejącej się, do zwalczania cellulitu, do leczenia podrażnień po nadmiernym opalaniu. Tak więc nic innego nam nie pozostaje, jak tylko kupować kosmetyki z olejkiem Makadamia. Warto jednak przedtem sprawdzić, czy pochodzi on z certyfikowanych i sprawdzonych upraw, bez dodatków syntetycznych konserwantów czy substancji zapachowych, które to mogą zniweczyć nawet czyniące cuda kosmetyki.

A następnym razem weźmiemy pod lupę masło Shea, które także produkowane jest z orzechów.

Tak naturalne, że można je zjeść…!!?

piątek, 4 Grudzień 2009

Ostatnio w recepturach kosmetyków naturalnych można zaobserwować obecność składników, które na co dzień spotykamy w kuchni. Są to dobrze znane wszystkim gospodyniom domowym produkty, takie jak: olej ze słonecznika, olej z oliwek, przyprawy, np. rozmaryn, miód, wyciągi z owoców, czy jogurt.

Na przykład Yes to Carrots oferuje organiczne kosmetyki, dzięki którym możesz skorzystać z dobrodziejstw warzyw, bez konieczności ich zjadania. Produkty tej marki zawierają ekologiczny sok z marchwi, dyni, słodkich ziemniaków i melona, i swoim składem przypominają bardziej pyszną domową zupkę niż upiększający kosmetyk. Aby przekonać o czystości, jakości i naturalności składników swoich kosmetyków Ido Leffer, Dyrektor Generalny Yes to Carrots publicznie zjadł trochę balsamu do ust.

Także, Horst Rechelbacher, twórca takich marek jak Aveda i Intelligent Nutrients, udowadniał bezpieczeństwo produktów podczas konferencji Natural Beauty Summit, która miała miejsce w maju tego roku wypijając trochę lakieru do włosów.

Według Organic Monitor – organizacji zajmującej się badaniem rynku produktów ekologicznych stosowanie w kosmetykach składników żywności jest głównym obserwowanym w ciągu ostatnich miesięcy trendem. Popularność takich kosmetyków wynika przede wszystkim ze świadomości konsumenta, że jeśli coś jest tak naturalne i zdrowe, że można to zjeść, jest to również doskonałe i bezpieczne dla skóry oraz, ze słusznego przekonania, że kosmetyki zawierające naturalne składniki wykazują wysoką zgodność ze strukturą skóry.

Skład olejku MIA organic care opart jest na naturalnych olejach roślinnych, takich jak olej ze słonecznika, słodkich migdałów, rozmarynu. Z tego powodu, z powodzeniem mógłby posłużyć jako składnik dressingu do sałatki, J oczywiście polecamy użyć olejek jako dodatek do pielęgnacji Waszych pociech, a sałatka smakuje wyśmienicie jeśli doda się do niej wyłącznie oliwę z oliwek.

Kwasy omega w kosmetykach, marketingowe mydlenie oczu, czy rzeczywista potrzeba i korzyść dla naszej skóry?

czwartek, 22 Październik 2009

Temat kwasów omega stał się modny, pojawia się wiele doniesień o ważnej roli tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu człowieka. W efekcie kwasy omega pojawiają się nagle jako składnik wielu artykułów codziennego użytku, m.in. kosmetykach. Rodzi się pytanie, jak jest naprawdę i czy zawartość kwasów omega przynosi naszej skórze rzeczywiste korzyści?

Na początek parę słów o budowie naskórka i skóry. Warstwa rogowa naskórka stanowi najbardziej zewnętrzną część naskórka, a jej struktura jest czynnikiem decydującym o barierowych właściwościach całej skóry. Budowa stratum corneum porównywana jest ze strukturą muru ułożonego z cegieł, pomiędzy którymi znajduje się zaprawa murarska. Cegły stanowią skeratynizowane komórki zwane korneocytami, a spoiwo międzykomórkowa, bogata w lipidy macierz. W skład cementu międzykomórkowego wchodzą  m.in. ceramidy, cholesterol, wolne kwasy tłuszczowe i węglowodory.

Ciekłokrystaliczna, wielowarstwowa struktura cementu międzykomórkowewgo odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu bariery. Prawidłowa czynność warstwy rogowej naskórka jest czynnikiem chroniącym organizm przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych, a także zapewnia skórze odpowiedni stopień nawilżenia.

Okazuje się, że warunkiem koniecznym dla utrzymania prawidłowej struktury i czynności skóry jest dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości niezbędnych kwasów omega. Powszechnie znane są dwie główne grupy tych związków: kwasy omega 6 i omega 3. Zróżnicowanie właściwości biologicznych kwasów z obu  tych grup związane jest z położeniem wiązań podwójnych pomiędzy terminalną grupą metylową a 9 atomem węgla w łańcuchu alkilowym cząsteczki.

To właśnie kwasy z szeregu omega 6 pełnią kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Wykazano, że wchodzą one w skład lipidów warstwy rogowej naskórka. Regenerując i wzmacniając barierę naskórkową chronią skórę przed transepidermalna utratą wody. W efekcie skóra staje się miękka, elastyczna i dostatecznie nawilżona.

Do najbardziej aktywnych biologicznie kwasów tłuszczowych grupy omega 6 należą kwas linolowy, gamma-linolenowy i arachidonowy. Kwas linolowy (LA) jest prekursorem kwasów z rodziny omega 6, oznacza to, że w organizmie człowieka mogą być z niego wytwarzane pozostałe kwasy tego szeregu. LA nie jest produkowany przez organizm i musi być dostarczany z zewnątrz. Bogatym źródłem tego kwasu są oleje roślinne, np. olej słonecznikowy, sojowy, czy sezamowy.

Jeżeli w naszym organizmie dochodzi do niedoboru kwasów omega powoduje to zaburzenia w syntezie hormonów tkankowych, co może wpływać na zakłócenie procesu keratynizacji naskórka oraz powstawanie przewlekłych stanów zapalnych. Skóra staje się szorstka i przesuszona, podatna na uszkodzenia.

Zaburzenia związane z niedoborem kwasów omega często powiązane są z takimi schorzeniami jak łuszczyca, rybia łuska czy atopowe zapalenie skóry.

Stosowanie kosmetyków o wysokiej zawartości kwasów omega jest więc szczególnie istotne przy kiedy myślimy o pielęgnacji skóry nadwrażliwej, bardzo suchej, czy też delikatnej skóry noworodków i niemowląt.   I nie jest to tylko marketingowy chwyt.

Witamy na blogu o kosmetykach organicznych

czwartek, 17 Wrzesień 2009

W ostatnich latach obserwuje się na rynku kosmetycznym wzrost  zainteresowania kosmetykami określanymi jako naturalne, czy organiczne. Tej tematyce poświęcony jest blog, który właśnie czytasz.

Potwierdzona skuteczność preparatów kosmetycznych opartych wyłącznie na naturalnych składnikach aktywnych oraz fakt szybko rosnącego zaufania ze strony konsumentów i sprawia, że jest to jeden z głównych trendów współczesnej kosmetologii.

A jednak nie wszystko co „naturalne”, jest bezpieczne. Wybierając kosmetyki organiczne należy sięgać po produkty, w których oleje i ekstrakty roślinne pozyskiwane są z kontrolowanych, certyfikowanych upraw. Surowce pozyskiwane z takich upraw są wolne od pestycydów i innych szkodliwych substancji, które roślina pobiera z gleby bądź powietrza. Tak więc dopiero wykorzystanie do produkcji ekstraktów i olejów  pochodzących w 100% z organicznych upraw daje maksimum pewności, że wraz z kosmetykiem nie aplikujemy na skórę szkodliwych związków chemicznych.

Brak uregulowań prawnych w kwestii wymagań dotyczących składu kosmetyków naturalnych przyczyna się do nadużywania przez wielu producentów kosmetyków określenia „kosmetyk naturalny”. Należy przy tym odróżnić pojęcie kosmetyk naturalny od kosmetyku z zawartością składników naturalnych, bądź z zawartością składników identycznych z naturalnymi.

Europejskie Ugrupowanie Interesów Producentów Kosmetyków Naturalnych i Organicznych o nazwie NaTrue opracowało szereg zasad jakimi powinni się kierować firmy kosmetyczne wprowadzające na rynek produkty naturalne. Zgodnie z wytycznymi NaTrue kosmetyki organiczne nie mogą zawierać w swoim składzie m.in. związków pochodzących z przetwórstwa ropy naftowej takich jak olej parafinowy, czy wazelina, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) i ich pochodnych, nanocząsteczek oraz surowców pochodzących z martwych zwierząt.

Obostrzenia obejmują także zasady tworzenia receptur kosmetyków naturalnych i organicznych, dla których określono minimalną zawartość substancji naturalnych pochodzących z kontrolowanego rolnictwa ekologicznego lub z kontrolowanego dzikiego zbioru, zgodnych z kryteriami przepisów ekologicznych Unii Europejskiej (EC 834/2007).

Ze względu na potwierdzone bezpieczeństwo i wysoką skuteczność działania kosmetyki naturalne mogą być dobrym wyborem dla osób z problematyczną i wrażliwą skórą, oraz dla niemowląt i dzieci, także ze skórą atopową.